Bloggarkiv maj 2013

31 maj 2013

XL-aktion i solsken

Igår var jag utanför Rosenbad på Torsdagsaktionen XL. Jag var där tillsammans med drygt 300 andra som var där för att kräva att bristande tillgänglighet ska räknas som diskriminering. Det var stor skillnad mot när jag var där för drygt en månad sedan, såväl när det gäller antalet deltagare som vädret.

Några ministrar tog sig också ut och pratade med deltagarna: arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, integrationsminister Erik Ullenhag och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

/Stefan

Aktionen sedd från Vasabron.

torsdagsaktionentorsdagsaktionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det fanns även många HRFare på plats.

 

HRFareHRFare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruppbild på Torsdagsaktionen.

 

gruppbildgruppbild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lena Adelsohn Liljeroth.

 

 

Lena Adelsohn Liljeroth intervjuas.Lena Adelsohn Liljeroth intervjuas.

 

 

30 maj 2013

Avbrott som inspirerar

Ibland kör man fast i de vardagliga rutinerna och då är det bra med ett avbrott. Ett välbehövligt avbrott fick jag igår när jag gick en kurs i kreativt skrivande. "Blås liv i dina texter" heter den och kursledaren var en rutinerad skribent som bland annat skrivit en abstrakt-konkret ordbok. Visste inte ens att det fanns något sådant.

Känner mig ofta lite orolig inför ovana situationer, som till exempel kurser. Vad är det för lokal? Kommer jag att höra något? Kommer de att tycka det är jobbigt med mikrofonen? Är det en stor grupp och så vidare.

I går hade jag riktig tur. Lokalen var perfekt, ett litet välisolerat rum, med heltäckningsmatta och utan brummande ventilation. Vi var två (!) deltagare vilket gjorde det enkelt att höra och det fanns inga tveksamheter att använda mikrofonen, tvärtom. Kursledaren och den andra deltagaren var naturbegåvningar när det gällde att räcka över micken till varandra. Sådan lyx är jag inte van vid.

Själva kursen var inspirerande och tiden flög iväg alldeles för fort. Jag fick flera bra tips om hur man kan komma runt problem som kan uppstå när man arbetar som skribent. Att jonglera var ett. Det kan verka konstigt, men jag tror det är ett bra knep. När hjärnan slagit knut på sig, axlarna värker och prestationsångesten ger dunkande huvudvärk, så tar man fram några jongleringsbollar (det ska vara en särskild sort, fick vi veta) och jonglerar en stund.  För att klara att hålla bollarna i luften måste man koncentrera sig på det man gör och det går alltså inte att tänka på det man ska skriva eller något annat. Man rensar hjärnan, armar och axlar får hälsosam gymnastik och man blir glad av att leka med bollarna.

Ulrika

 

22 maj 2013

Signifikans

I går träffade jag Sven Britton som är professor och infektionsläkare. Kanske mest känd för att han var överläkare vid Roslagstulls sjukhus där många hivsmittade behandlades när aidsepidemin inleddes i mitten på 1980-talet och sedan dess även har varit en flitig debattör i sjukvårdsfrågor.

Förra året var han även ersättare i Riksdagen för Socialdemokraterna och en av deltagarna i Ship to Gaza. Vid 74-års ålder arbetar han fortfarande som läkare, sedan 6-7 år tillbaka med hjälp av hörapparat. Mer får ni läsa i porträttet i nästa nummer.

Och nu över till något helt annat.

Ibland är det lätt att bli lite vilseledd av artiklar om olika forskningsstudier så det kan ofta vara klokt att försöka gå tillbaka till källan och kolla upp hur tillförlitliga de är.

I dag fick jag till exempel ett mejl om en artikel som publicerats på internet daterad i går. Rubriken löd "Buller påverkar tyska lärares hälsa" och det handlade om en studie där lärare på fem tyska förskolor svarat på frågor. Resultaten angavs i exakta procenttal. Till exempel att 44 procent av lärarna som var över 45 år led av sömnsvårigheter och att 90% av dem som arbetade heltid var trötta och utmattade på kvällen. Däremot hade några ganska viktiga detaljer utelämnats.

Söker man reda på sammanfattningen av själva studien som också finns publicerad på internet så var den till att börja med publicerad i juni 2012, alltså för nästan ett år sedan. Men framför allt så står där att enkäten delades ut till 43 lärare och på grund av det låga antalet deltagare samt den stora spridningen i ålder så var det stora avvikelser och låg signifikans i resultaten.

Även om man kanske själv borde kunna räkna ut att underlaget inte kan vara så stort om det är fem förskolor som deltagit så ger såväl rubrik som exakthet i procenttal en bild av en betydligt större undersökning.

Det kan med andra ord vara klokt att vara lite skeptisk när det skrivs om undersökningar om det inte tydligt framgår ungefär hur många som deltog eller hur undersökningen gick till.

/Stefan

 

 

Annonser

view counter