Bloggarkiv april 2013

18 april 2013

881 dagar

I dag är det 881 dagar sedan remisstiden gick ut för utredningen Bortom fagert tal. I den föreslås bland annat att bristande tillgänglighet ska räknas som diskriminering.

Varje torsdag mellan klockan 8-9 inför veckans regeringssammanträde samlas representanter för funktionshinderrörelsen utanför Rosenbad för att påminna om hur lång tid det har gått utan att regeringen har agerat.

I dag var även jag där för att ta en bild till Auris. Jag måste säga att jag beundrar dem som tar sig dit nästan varje torsdag och i dag var det verkligen inte speciellt behagligt. En isande snålblåst drog fram i kvarteret kring Rosenbad och det regnade småspik. Ännu en timme efter att jag kommit till mitt varma kontorsrum känner jag mig frusen och blöt.

Torsdagsaktionen.Torsdagsaktionen.

 

 

 

Flygblad.Flygblad.

 

 

 

 

DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder är initiativtagare till aktionen. Handikappförbunden,  Personskadeförbundet RTP, SDR, Sveriges dövas riksförbund, RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, Förbundet Unga Rörelsehindrade, Lika Unika, NHR Neurologiskt Handikappades Riksförbund, HRF Hörselskadades Riksförbund,  Sveriges Dövas Riksförbund, Sveriges Dövas Ungdomsförbund och FSDB Förbundet Sveriges Dövblinda har anslutit sig till Torsdagsaktionen.

/Stefan

16 april 2013

Gamla favoriter utan text

Har du längtat efter att återse tv-program som Rederiet, Den vita stenen, Fem myror är fler än fyra elefanter och Mosebacke Monarki?

Då kanske du blir glad att läsa om Sveriges Televisions nya satsning "Öppet arkiv" som lanserades i dag. Där har gamla program och serier gjorts tillgängliga för webben.

Men många av programmen saknar text. En del har textsymbol men är ändå inte textade.

Anna Zettersten, tf chef på SVT Undertext skriver i ett mejl:

- Vi har inte haft resurser (pengar, tid och personal) för att hinna med att texta alla dessa till
lanseringen av Öppet arkiv.  

Hon lovar dock att det ska bli bättre framöver.

- Planen är att så mycket som möjligt ska vara textat, så vi kommer att fortsätta lägga ut den text som fungerar, bearbeta program där text finns men inte är tidkodad och framför allt nytexta program som aldrig varit textade.

Synpunkter på Öppet arkiv kan mejlas till: oppetarkiv@svt.se

/Ulrika

16 april 2013

Får ej tolk!

Dags för extrastämma med bostadsrättsföreningen i kväll. Bokade skrivtolk i god tid, men igår fick jag veta att jag inte kunde få någon - alla var upptagna.

Men det finns ju distanstolkning!

Vid tolkning på distans sitter det en skrivtolk någonstans i Västerbotten och skriver det som sägs på mötet. Jag sitter i Stockholm och får upp texten på en dator eller ipad.

Det som behövs för att använda tolkning på distans är: En stabil internetuppkoppling, dator med Skype, extra mikrofon (om det är flera på mötet). Man bokar via Tolkcentralen i Västerbotten, tolkcentralen@vll.se.

Men tyvärr finns ingen internetuppkoppling i möteslokalen. Dessutom är akustiken väldigt dålig, så det hade förmodligen ändå varit för svårt för en tolk på distans att uppfatta vad som sägs - även med extramikrofon.

Det är synd, för jag hade gärna provat. Nu blir det inget möte för min del.

Är det någon annan som testat skrivtolkning på distans?

/Ulrika

 

Annonser

view counter