Bloggarkiv januari 2013

25 januari 2013

Tinnitusstrategier

Syftet med en självhjälpsbok är ge vägledning för att ändra negativa mönster och leva ett bättre liv. Vad det är som ska ändras varierar, det kan handla om dålig självkänsla, ekonomi, relationer, kronisk värk, nedstämdhet, viktproblem med mera. 

Boken "Leva med tinnitus" (Andersson, Kaldo, Zetterqvist) är en ny självhjälpsbok om tinnitus. Den ger exempel på olika metoder och verktyg som man i forskning sett kan hjälpa personer som har det jobbigt med tinnitus. Det presenteras inte på några snabba lösningar, utan långsiktigt och målmedvetet arbete är det som gäller.

Metoderna baseras på KBT, Kognitiv Beteendeterapi, och ACT, Acceptance and Committment Therapy (acceptans), något som författarna har stor erfarenhet av genom flera studier. 

Jag skriver mer om boken i nästa Auris. Men en sak som jag fastnade vid när jag läste den var detta: En studie på tinnituspatienter i Uppsala visade att 73 procent av de strategier som patienterna använde för att hantera sin tinnitus i själva verket gjorde att besvären förvärrades. Resten var verkningslösa, det vill säga de vare sig ökade eller minskade besvären. Enda undantaget var strategin: "Jag fortsätter med mitt dagliga liv på samma sätt som innan jag hade tinnitus". Den gav mindre tinnitusbesvär.

/Ulrika

21 januari 2013

Ljudvolym

Den senaste tiden har det skrivits mycket om ljudvolym, hörlurar och risk för hörselskador. Den här veckan börjar en ny EU-rekommendation om produktsäkerhet att gälla. Tillverkarna av mp3-spelare ska se till att standardinställningen är att ljudnivån kan vara högst 85 decibel på produkter som tillverkas från och med 25 januari. Lyssnaren kan själv välja att ta bort spärren och öka volymen till högst 100 decibel, men då ska man få ett varningsmeddelande var 20 lyssningstimme. 

Man bör kanske tänka sig för innan man tar bort spärren. Decibelskalan är logaritmisk och en ökning med tre decibel innebär en fördubbling av ljudenergin. Normalt kan man lyssna ungefär så här länge utan att riskera hörselskador.

Ljudnivå       tid
85 decibel     8 timmar
88 decibel     4 timmar
91 decibel     2 timmar
94 decibel     1 timme
97 decibel     0,5 timme

/Stefan

18 januari 2013

Förlorade frekvenser och uppgradering

Jag har blivit uppgraderad! Inte på flyget utan i hörselvården. Det är i alla fall så jag väljer att se det. Detta skedde i samband med att min hörsel blev nedgraderad. I flera frekvenser finns den inte alls. Hade jag vetat att den skulle försvinna så hade jag ordnat ett avskedskalas med massor av musik, prat, fågelkvitter och akustisk stimulans, men nu är det för sent.

Uppgraderingen innebär inte en bekväm lounge med snacks och tidningar. Inte heller får jag en skönare fåtölj inne i mätningsboxen. Inte ens bubbel och snittar bjuds jag på (automatkaffet kostar en tia). Jag får däremot vara med och utveckla hörselvårdens verksamhet. Projektets mål är att ge brukarna bättre rehabilitering. Jag får träffa audionom, tekniker och läkare. Det finns mer tid för besöken. Jag får fylla i enkäter och göra olika mätningar.

I går var det dags för första besöket. Trots att jag varit på kliniken otaliga gånger, kändes det lite nytt. Nu, äntligen, kommer jag att kunna höra vad folk säger, tänkte jag. Under nästan tre timmar gick vi igenom min hörselsituation, mätte, provade ut, justerade och resonerade kring olika lösningar. Jag kunde ställa frågor och fick utförliga svar. De förlorade frekvenserna struntade vi i och lade i stället krutet på det som finns kvar. Vi skapade till och med ett "specialprogram" för cykling och löpning. När jag gick därifrån hade jag ett par nya modeller i öronen, samma märke som tidigare, men med bättre möjligheter att anpassa efter min nedsättning.

Har testat en dag nu och upptäckt både fördelar och nackdelar. Positivt är att jag nog hör lite bättre. Negativt är att det bistra vintervädret gör att jag inte kan testa cykelprogrammet. Fortsättning följer...

Hur går det med tidningen då? Så här i mitten av januari skruvas tempot upp ett snäpp och jag har bland annat träffat porträttpersonen, en ung kille, som berättade hur han klarar ett serviceyrke trots att han har en kraftig hörselnedsättning.

/Ulrika

Annonser

view counter