Bloggarkiv oktober 2012

31 oktober 2012

Ljudmiljö

Julian Treasure

Igår kväll var jag på ett seminarium om ljudmiljö inriktat på ljudmiljön skolan. Bland andra deltog Julian Treasure. Han berättade om en ny studie i Essex som visade ett mycket tydligt samband mellan hur ljudet upplevdes i ett klassrum och efterklangstiden (den tid det tar för ett ljud att minska 60 decibel).

Julian Treasure påpekade också hur mycket det finns att vinna på en bra ljudmiljö i skolan. Bland annat: bättre hälsa, bättre studieresultat och att skolan utbildar barn och ungdomar som har lärt sig lyssna.

En annan av föreläsarna var Kenneth Gärdestad, kanske mest känd som bror till Ted och textförfattare till dennes låtar. Kenneth är även arkitekt och har arbetat mycket med att rita skolbyggnader.

Han pratade bland annat om vikten av att undvika raka parallella ytor med hårda material och att det är en fördel om alla klassrum ser olika ut.

- Rummets karaktär kan hjälpa  till att minnas, sa han bland annat.

/Stefan

25 oktober 2012

Uppror mot starkt reklamljud

Efter en anstormning av klagomål från tittare som regarerar på den höga volymen i TV4:s reklam lovar nu kanalen att vidta åtgärder mot problemet.

Det var i söndags som en tittare skrev ett ilsket inlägg på kanalens Facebook-sida. Snart hade 60 000 engagerat sig i diskussionstråden som uppstod.

Stora ljudskillnader mellan program och reklam är ett av de vanligaste klagomålen från tittarna, säger TV4:s publikombudsman, Camilla Filipsson.

Även HRF får ta emot en hel del synpunkter från medlemmar som plågas av den höga volymen i reklamen eftersom effekten blir ännu mer påtaglig om man använder hörselhjälpmedel till tv:n, är ljudkänslig eller har tinnitus. 

Enligt TV4 beror den höga ljudnivån i reklamen ett byte av sändningsteknik i maj. Kanalen lovar nu att försöka lösa problemet inom två veckor.

Vi får se (höra) om det lyckas.

Läs kanalens förklaring på ljudskillnaderna här.

/Ulrika

18 oktober 2012

Äntligen!

Igår stod kartongerna med tidningen på redaktionen. Äntligen! 

När tidningen kommer till redaktionen från tryckeriet så känns det alltid som att det var väldigt länge sedan vi lämnade den. Och tankarna är mest fokuserade på nästa nummer.

Vi brukar få den samma dag som den går till Posten/Bring för utskick. Men den här gången blev väntan längre än vanligt, till och med så lång att alla läsare hann få tidningen innan vi fick den själva. 

Det blev nämligen någon miss hos transportbolaget som inte lyckades hitta hit med tidningarna utan skickade tillbaks dem till tryckeriet i Danmark. Det var alltså fyra väldigt beresta kartonger med Auris som till slut anlände i onsdags.

Den som inte redan har gjort det kan gå in på webben och läsa ett urval av artiklar där, den här gången har vi lite "extramaterial" från testet av bullerappen. Missa inte heller chansen att tävla i webbkrysset!

/Stefan

 

Annonser

view counter