Bloggarkiv juli 2012

5 juli 2012

Bullrigt på sjukhuset

I Auris 3/12 skrev vi om två sjuksköterskor på thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala som hade fått i uppgift att försöka få ner ljudnivån på avdelningen.

En av sköterskorna beskrev i artikeln att hon ofta kände sig så "ljudtrött" efter en arbetsdag att hon inte ens orkade lyssna på radion.

Läs artikeln här.

Nu uppmärksammas problemet med bullriga intensivvårdsavdelningar på fler håll. Forskning vid  Göteborgs universitet visar att svårt sjuka vårdas i miljöer med ljudnivåer som ligger mer än 20 decibel högre än WHO:s rekommendationer.

Undersökningen som gjordes på en intensivvårdsavdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus, visade att ljudnivåerna under ett dygn i genomsnitt låg på mellan 51 och 55 decibel. Det är jämförbart med en trafikerad väg.

Men under större delen av dygnet, mellan 70 och 90 procent av tiden, låg ljudstyrkan över 55 decibel – dessutom uppkom en mängd kortare ljudstötar på över 100 decibel.

Studien "The sound environment in an ICU patient room—A content analysis of sound levels and patient experiences" publicerades i tidskriften Intensive and Critical Care Nursing. Den ingår i ett större projekt som ska undersöka hur den fysiska miljön påverkar svårt sjuka patienter.

Artikeln (på engelska) finns här.

/Ulrika

 

4 juli 2012

Rapport om barn med funktionsnedsättning

Semester och sommarlov, så välbehövligt och välgörande för de flesta. Själv skulle jag gärna ta semester från hörselskadan (och tinnitusen, ljudöverkänsligheten etc), men det går ju tyvärr inte.

Några som är extra förtjänta av semester är föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. De får ofta dra ett tungt lass och borde kanske egentligen få lite längre ledighet än andra.

Folkhälsoinstitutet presenterade nyligen en rapport som visar att det är sämre hälsa bland barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar.
Folkhälsoinstitutets generaldirektör skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet om rapporten, rubriken är: "Funktionshindrade mobbas oftare".

Debattartikeln kan du läsa här.

Hela rapporten finns här.

Så det var dyster bloggläsning, men annars är det mycket som är positivt just nu.

Vädret till exempel. Det är kanonfint. Ut och njut :)

/Ulrika

3 juli 2012

Sommarspel med text

Sugen på teater i sommar?

Amatörteatergruppen Teater Nolby utanför Forshaga i Värmland ger en textad föreställning av sitt sommarspel "Den inbillningssjuka" (Molière). Pjäsen har premiär 21 juli och den textade föreställningen är den 11 augusti kl 17.

Texten måste de själva lägga in manuellt i power point-dokument och sedan sitter en person och matar fram replikerna efter hand. Det är ett omfattande arbete som görs på ideell basis, men för Teater Nolby är det en självklarhet att så många som möjligt ska kunna se deras pjäs.

- Vi ger även en syntolkad föreställning, säger Olle Söderberg, som driver teatern tillsammans med sin hustru.

Hörselslinga finns på alla föreställningar.

/Ulrika

PS. Som ni kanske märkte var SVT:s sändningar från Almedalen inte textade, trots att det stod att de skulle vara det. Dåligt, rasar HRF.

Annonser

view counter