Bloggarkiv juni 2012

26 juni 2012

Ljud - de vi hör och inte hör

Det är ett oerhört fokus på ljud som när hörselskadade har möten av olika slag. Vilka ljud som hörs och vilka som inte hörs, hur de låter, hur de borde låta osv. Det mixtras med teknik i det oändliga för att det ska låta så bra som möjligt.

Få kan beskriva ljud med sådan passion som en person som fått cochlea implantat. Det är vatten som droppar, fåglar som kvittrar, löv som prasslar och rösterna från dem man älskar.

Ett av dagens inledande föredrag här på världskongressen i Bergen hade detta tema. Det var Jens Marius Hammer, norsk redaktör, som i rent lysiska ordalag berättade om sina egna ci-erfarenheter. En av åhörarna - en fransk kvinna - gick upp på podiet efteråt och påpekade att det inte alltid blir så fantastiska resultat. Att det är viktigt att man själv och anhöriga inte förväntar sig för mycket.

Efter detta fortsatte dagen med föredrag om ci, hörselscreening, habilitering, språkträning, nyttan av tvåspråkighet, med mera.

Ett av föredragen handlade om sociala media, och vilken betydelse de har för hörselskadade. Den unga norskan Marte Opedal Vale berättade att facebook hade varit en revolution i hennes liv. Med facebook och twitter känner hon sig delaktig på ett sätt som hon aldrig gjort tidigare.

Även Hörselskadades Riksförbund finns på twitter:@HRFriks

Och här kan du följa förbundsordförande Jan-Peter Strömgren: @jpstromg

I morgon kommer det att handla en hel del om ljudmiljö och HRF:s rapport Kakofonien. Mer om ljud alltså.

/Ulrika

ps. Alla som håller föredrag får en skiva med musik av Grieg i present. Fokus på ljud var det...

 

 

25 juni 2012

"A better quality of life"

Välkomstmottagning i Greighallen.
Ulrika Nilsson
Bergen i sol.
Ulrika Nilsson

Bättre livskvalitet för hörselskadade är temat för den internationella hörselskadeorganisationen IFHOH:s kongress som just nu pågår i Bergen. Staden vid fjordarna är känd för att vara regnig, men de hörselskadade besökarna kunde njuta av strålande sol och en klarblå himmel.

Cirka 400 deltagare har kommit från ett 40-tal länder. Vid öppningsceremonin i Grieghallen i kväll bjöds det på tal, sång och en välkomstmottagning med mat och mingel. Det blev många glada återseenden från förra kongressen i Vancouver i Kanada. Extra kul att så många ungdomar från den norska organisationens ungdomsförbund hade kommit.

Talen skrivtolkades på engelska, norska och japanska. (Den japanska delegationen har med egna skrivtolkar). Desutom fanns teckenspråkstolkar på plats.

Den hörseltekniska utrustningen består av halsslingor till var och en som vill ha det. Dessa måste hämtas i foajén och lämnas tillbaka för laddning på kvällen. Lite bökigt - fast slinga är att föredra vid såna här tillfällen.

 I morgon börjar det riktiga programmet: www.ifhoh2012.no.

/Ulrika

 

 

IFHOH=Internationel Federation of Hard of Hard of Hearing People

EFHOH=European Federation of Hard of Hearing People

19 juni 2012

Nytt webbkryss

Snart kommer Auris 4 ut. Förhoppningsvis kommer den med sommaren som hittills inte är speciellt minnesvärd, åtminstone inte vädermässigt.

Nu har jag lagt upp det nya webbkrysset, gå in på länken och fösök lösa det. Den som vill kan också ta chansen att vinna Sverigelotter genom att sms:a webbkryss följt av lösningen till 72901.

/Stefan

Annonser

view counter