Bloggarkiv maj 2012

29 maj 2012

Västerås nästa

Kongressveckan är här!

Auris flyttar tillfälligt till kongresswebben från och med torsdag. Där kan ni läsa om vad som händer på forskningskonferensen, hörselexpo och kongressen i Västerås.

Är det något ni undrar eller vill att vi ska ta upp så mejla oss, eller skriv här i kommentarsfältet.

Har ni vägarna förbi Västerås så tveka inte att titta in på Aros Congress Center.  

Ulrika

25 maj 2012

Mer text på webben

SVT Undertext skriver på Facebook att man jobbar för att texta så många av SVT:s program som möjligt. I april nådde de upp till 74 procent av programmen, jämfört med 57 procent för  ett år sedan.

Bra för oss som behöver text när vi tittar på tv. Men en sak som jag funderat över är varför ett textat inslag inte har kvar texten när det läggs ut på webben.

Magnus Rönnlid, chef på SVT Undertext förklarar programmen inte automatiskt får med sig texten i SVT Play. Tekniken som används för utsändning av text-tv-text är gammal och det krävs en betydande  efterbearbetning av texten innan den kan sändas ut på nytt. På grund av resursskäl hinner man oftast inte hinner göra denna efterbearbetning.

Han har dock positiva nyheter att meddela. SVT håller på att ta fram ett system för att kunna återanvända textning från direktsända program. Det systemet ska vara klart att användas inom några månader. Så vi kan se fram emot mer text på webben!

När det gäller ren direkttextning, det vill säga text som skrivs samtidigt som den sänds ut (inte detsamma som förberedda undertexter som matas ut manuellt under en direktsändning), är det inte säkert att den kommer att läggas ut på webben, berättar han.

En undertext som skrivs in samtidigt som den sänds ut har nämligen alltid vissa brister när det gäller tidssynk med ljud och bild, redigering, korrektur med mera och det finns en risk att resultatet kan upplevas som hafsigt om det sänds ut i efterhand som om det vore förproducerat. SVT vill därför testa tekniken innan man bestämmer sig för om sådana undertexter duger för sändning i efterhand.
/Ulrika

25 maj 2012

Senare lämning

Jag har inte bloggat på ett tag så det är dags att skärpa sig. Nummer fyra kommer ut 20 juni, vilket är drygt en vecka senare än normalt. Det beror förstås på att vi måste hinna få med vad som händer på HRF:s kongress 1-3 juni.

Men vi skriver inte bara om kongressen i nästa nummer, det blir en del somrigt innehåll också. Trädgårdsfotograf som porträttperson och sommartips om hörapparater till exempel.

Sommaren är inte bara semester, sol och bad. Den kan ibland föra en del otrevligheter med sig. Jag har till exempel träffat journalisten Svante Lidén som fortfarande har sviter av när han för några år sedan efter ett fästingbett fick TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation), bland annat har han tinnitus och är ljudkänslig.

Till sist. Missa inte webbkrysset här intill! 

/Stefan 

Annonser

view counter