Bloggarkiv mars 2012

30 mars 2012

Intensiva dagar på Tema Hörsel

Några audionomer tar en till på Unitrons produkter. (Klicka på pilen för att se fler bilder.)
Ulrika Nilsson
I pauserna passade många passade på att träffa kolleger från andra landsting.
Ulrika Nilsson
Starkeys produktchef Ulf Kalla susar fram på GN Resounds Segway.
Ulrika Nilsson

Har kommit hem efter ett par intensiva dagar på Tema Hörsel i Linköping.  

Det var både trevligt och lärorikt, men många intressanta föredrag och utställning av produkter. Konferensen, som ordnas vart tredje år, är en viktig mötesplats för personer som arbetar i hörselbranschen.

Hörselskadades Riksförbund var också på plats i en monter och informerade bland annat om ljudmiljökampanjen Befria samtalet. 

Flera av föredragen handlade om kvalitetssäkring inom hörselrehabiliteringen. Undersökningar som bland annat Audionomföreningen har gjort visar att det finns brister i dokumentationen och uppföljningen av en utprovning. Mätningar av vilken hjälp hörapparaterna verkligen ger sker alldeles för sällan, på en del mottagningar görs det aldrig.

Själv har jag precis blivit klar med en utprovning, men har inte fått göra någon av de två typerna av mätning (i hörselgången, så kallad IF-mätning, eller frifältsmätning - hur man uppfattar tal med hörapparaterna) som egentligen borde vara obligatoriska.

Har ni fått göra sådana mätningar?

Det finns många orsaker till att de inte görs, till exempel att mottagningen saknar utrustningen eller att tiden inte räcker till.

Enligt några audionomer som jag frågade är mätningar av taluppfattningen viktig om personen inte känner att hörapparaterna hjälper tillräckligt bra och man fortfarande har svårt att uppfatta vad folk säger.
Flera menade att IF-mätningar (insättningsförstärkningsmätning) kan ge ganska osäkra resultat som kan vara svåra att tolka.

Men om man ska kunna svara på frågan: "Hur hör du med dina hörapparater?" så måste man göra dessa mätningar. Och det vill åtminstone jag kunna.

Trevlig helg!

/Ulrika

Hörapparater på rad.Hörapparater på rad.

28 mars 2012

Omstart

Den här veckan kommer nummer 2 ut till läsarna, vilket innebär att det är hög tid att blogga igen eftersom vi gör reklam för bloggen i det här numret.

Dessutom är det förstås hög tid för omstart och att sätta i gång med nummer 3. I går träffade jag ekonomen Per H Börjesson som är nästa nummers porträttperson, han är vd för ett investmentbolag och även medlem i HRF. Bland annat berättade han om sin reaktion när han förlorade hörseln på ena örat i plötslig dövhet, hur man bör spara till pensionen och hur man kan bli miljonär.

/Stefan

 

27 mars 2012

Linköping nästa!

I morgon ska jag åka till Linköping, på TeMA Hörsel. Det är SvAf, SMAF och STAF som står för arrangemanget.

(Hörselvärlden är full av mer eller mindre krypsiska förkortningar och versaler och gemener dansar en yster dans.)

Hur som helst så är det en tre dagar lång konferens där 400 hörselexperter samlas för att diskutera forskning och framtid. En av frågorna som tas upp handlar om kvalitetssäkring i en tid med ökad konkurrens mellan privata och offentliga hörselmottagningar.

Att konferensen hålls i Linköping kanske lämpar sig särskilt med tanke på att de styrande partierna i Östergötland alldeles nyligen har beslutat att utreda möjligheterna att införa vårdval inom hörselvården (som i Skåne och Stockholm). Hoppas att landstingspolitikerna kommer och lyssnar på diskussionerna.

/Ulrika

TeMA står för Tekniska Audiologer, Medicinska audiologer och audionomer.

SvAf är Svenska audionomföreningen.

SMAF är Svensk medicinsk audiologisk förening.

STAF är Svensk teknisk audiologisk förening.

Annonser

view counter