Bloggarkiv februari 2012

29 februari 2012

Kolla ljudnivån med mobilen

Nu finns Arbetsmiljöverkets bullerapp även för Android och kan kostnadsfritt laddas ner på android market.

Den nya applikationen finns i en svensk och en engelsk version. Den svenska heter Buller, den engelska versionen är döpt till Noise Exposure.

Bullerappen mäter ljudnivån i realtid. Med hjälp av en kalkylator kan man också räkna ut hur mycket buller man utsätts för under en hel dag. Här finns även information om vilka kravvärden som gäller för ljudnivån. Den fungerar för ljudnivåer mellan cirka 40 och 100 dB(A).

Appen ersätter dock inte mer nogranna mätningar som behövs på bullriga arbetsplatser, påpekar Arbetsmiljöverket.

Bullerapplikationen finns sedan tidigare för Iphone och Ipad och heter även där Buller.

Läs mer här: http://www.av.se/teman/buller/app/

 

/Ulrika

 

 

28 februari 2012

Fighten om jobben

Det har varit mycket skriverier om regeringens arbetsmarknadspolitik de senaste veckorna.

En av orsakerna är den höga arbetslösheten, i januari var 8 procent av arbetskraften arbetslösa, enligt Statistiska Centralbyrån. För ungdomar samt i en del orter på landsbygden är siffrorna betydligt högre.

Arbetslösheten slår extra hårt mot personer med funktionsnedsättningar. Detta är personer som alltid fått kämpa extra på arbetsmarknaden och nu när det är många som fightas om jobben är det tuffare än någonsin. I nästa Auris kan ni läsa om en ung tjej med hörselnedsättning och hur hon efter 80 jobbansökningar och 11 anställningsintervjuer fick en projektanställning. Numera är hon fast anställd. Missa inte hennes tips om hur man ska förhålla sig till sin funktionsnedsättning när man söker jobb.

Finns det någon lösning på problemet? En del förespråkar kvotering. I december skrev till exempel KD-politikern Ewa Samuelsson i en debattartikel i Aftonbladet att hon tyckte att Sveriges Television borde anställa nyhetsuppläsare med synliga funktionshinder. Hon fick mothugg av kritiker, som undrade om man skulle särskilja synliga funktionshinder från osynliga och att det alltid borde vara kompetens som avgör vem som ska få ett jobb.

På Diskrimineringsdagen på Stockholms Universitet förra veckan togs frågan om kvotering upp i en debatt. ”Kvotering är alltid diskriminering”, menade Clarence Crafoord, vd på Centrum för Rättvisa, men medger att det är en ”knivig fråga”.

Läs om debatten här: http://www.dagensjuridik.se/2012/02/clarence-crafoord-kluven-kring-positiv-sarbehandling. Det är ganska tankeväckande argument som kommer upp, tycker jag.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) ska tala på HRF:s kongress i Västerås i slutet av maj. Kan bli mycket intressant.

/Ulrika

22 februari 2012

När man är 15 år...

I morse läste jag en tidning som riktar sig till ungdomar i nionde klass. Några kändisar (i 20-årsåldern) fick frågan:

Om du fick möta dig själv som 15-åring, vad skulle du säga?

De svarade bland annat så här:

-          Att inte vara så inställsam.
-          Att det inte är coolt att vara taskig.
-          Var dig själv och var glad.
-          Tro på dig själv och låt inte andra trycka ner dig.
-          Om någonting ska hända måste man ta tag i saken och göra drömmen till verklighet.
-          Ingenting. Alla upplevelser är värda något, bra som dåliga. Tänk på att du kan göra morgondagen bättre i stället.

 

Efteråt funderade jag på vad jag skulle ha sagt till mig själv när jag gick i nian. Jag kom fram till följande:

-          Använd hörapparater och lär dig teckenspråk.

Önskar att någon hade sagt så till mig då, men misstänker starkt att jag ändå hade struntat i förmaningarna. Eftersom jag var 15 år...

/Ulrika

Annonser

view counter