Batterier som luftas räcker längre

Den som använder zink-luft batterier bör se till att batteriet luftas ordentligt innan det sätts in i hörapparaten.

Ha inte för bråttom med att sätta i batterier.
Mostphotos
Publicerad i Nummer 2 · 2019

En läsare har hört av sig till Auris och klagade på att batterier som han hade köpt inte nådde upp till utlovade 1,45 volt.
Ett test med hjälp av voltmätare visade dock att resultatet när man mäter ett zink-luft batteris spänning är beroende av hur lång tid som har gått sedan skyddstejpen har avlägsnats.
Direkt efter att skyddstejpen togs bort mättes batteriets spänning till 0,98 volt. Efter fem, tio minuter hade den stigit till drygt 1,4 volt.

När Markus Heed, elektronikingenjör från Falkenberg intervjuades i Auris 2014 rekommenderade han att man ska vänta med att sätta in batteriet i hörapparaten.
– När tejpen tas bort stiger batteriets spänning under de första minuterna genom att luft kan tränga in i ventilationsöppningarna.

Han anser att batteriet kan få så mycket som någon dags extra livslängd om man låter det lufta ordentligt innan det sätts in i hörapparaten.
– Om batteriet börjar användas för tidigt så kommer det inte att nå sin maximala spänning. Det påverkar sedan hela urladdningsprocessen och möjligheten att få ut energi. 

Annonser

view counter